Alkusanat

Seitsemänkymmenluvun alussa sukellus ei ollut vielä jokapojan harrastus. Moision Heikki oli sukellellut pari vuotta Aarre Niinimäen kanssa, samanaikaisesti Finnairin laivasto kasvoi. Uusien konetyyppien kanssa palkattiin myös uutta henkilökuntaa. Töihin tuli Hessun tuntemia entisiä armeijan sukelluskouluttajia, Jyrki Lahtinen Ja Markku Ryhänen. Herrojen aatoksissa syntyi ajatus perustaa sukelluskerho Finnairiin. Perustava kokous oli 2.9 1973 ravintola Särkänlinnan kabinetissa. Paikalla oli kahdeksan henkilöä. Ensimmäiseen johtokuntaan valittiin seuraavat henkilöt:
Puheenjohtaja Jyrki Lahtinen
Vara puheenjoht. Aarre Niinimäki
Sihteeri Maarit Kosonen
Rahastonhoitaja Markku Ryhänen
Jäsen Heikki Moisio
Uimahallivuoro saatiin samana syksynä Järvenpäästä ja Sukelluskurssi no:1 alkoi. Kouluttajina toimivat Lahtinen ja Ryhänen.

Keväällä 1974 pidettiin sukelluskurssi no:2.
Maaliskuun 30 pv:nä Tampereella, Sukeltajakilta piti perinteisen sukeltajanvala tilaisuuden, jossa Heikki Moisio vannoi sukeltajanvalan ja osallistui asiaan kuuluviin seremonioihin.
5-16. 6 pidettiin meriargeologisen museon tutkimusleiri ST NIKOLAILLA Kotkasssa.Kerhoa edusti Hessu.
28.8 kerholaisia oli mukana kun löydettiin Varmbådanin hylky. Hylky on Merimuseon toimesta pumpattu tyhjäksi, mitattu ja tutkittu Hylystä löytyi 1/4 äyrin raha vuodelta 1636. Kouluttajien lähdettyä pois Finnairilta, organisoitu toiminta hiipui. Yksittäisiä kerhonjäseniä jatkoi harrastusta omilla tahoillaan.

Villit vuodet 1975-1977
Kotkassa ST NIKOLAILLA pidettiin tutkimusleiri 7-13.7 -75 ja heti perään 20-31.7 -75 Hangossa Kaapelihylyllä ja Kaksosilla. Kaapelihylky, nimi tulee sen yli kulkevasta merikaapelista, on 1700 luvulla uponnut kauppalaiva. Kaksoset ovat päällekkäin uponneet laivat eri vuosisadoilta. 6.9 tehtiin erikoinen sukellus ST NIKOLAILLA. Kotkan Ortodoksinen kirkko halusi saattaa merisotilaat siunattuun maahan lepoon. Tutkimusten aikana sukeltajat olivat keränneet hukkuneiden merimiesten luita koriin aluksen kannelle, nyt kerättiin systemaattisesti kaikki merimiesten jäännökset haudattavaksi kirkkomaalle.
Finnairista pois lähteneet Lahtinen ja Ryhänen toimivat Syväsukeltajat nimisessä kerhossa, joka järjesti sukelluskursseja. Monet finnairilaiset kävivät sen talvella 1976.
Omilla veneillään sukellusretkiä tehtiin ahkerasti kokokesän. Vuodenvaihteessa porukkaa kävi Karibialla Neisytsaarilla purjehtimassa ja sukeltamassa.
Vuosi 1977 kulki samaa latua, sukellettiin kuulumatta kerhoihin ja liittoon. Kevättalvella 1978 iso joukko kävi tutustumassa Punaisen meren ihmeisiin. Sukeltajia tunnettiin jo niin paljon, että aika oli kypsä herättää Finnairin urheilusukeltajat henkiin kerhona.

Uusi yritys 1978
Moision Heikki ja Leskisen Jarmo kutsuivat 3.5 1978 sukelluksesta kiinostuneita henkilöitä sukelluskerhon uudelleen perustamiskokoukseen. Läsnä oli 11 henkilöä.

Aktiivista toimintaa
Hylyt ovat mielenkinntoisia kohteita. Merimuseon kanssa on tehty yhteistyötä monella tavalla. On käyty meriargeologian kursseja, tutkittu, etsitty ja paikannettu hylkyjä. Kerhon pitkäaikainen puheenjohtaja ja perustajajäsen Heikki Moisio on ansioitunut hylky asiantuntija. Hänen uupumattoman arkistotutkimuksen tuloksena olemme löytäneet joitakin historiallisia hylkyjä. Nämä ovat siirtyneet museonhallintaan. Erääseen hylkyyn olemme saaneet luvan omistavalta varustamolta, sukeltaa ja nostaa tavaroita omalla vastuulla. Hylyn nimi on EGGO, joka upposi 1921 n 30m syvyyteen Tammisaaren lähistöllä. Se löytyi 1986. Uusin kohde on kesällä 1996 löytynyt lentokoneen hylky Hangon lähellä. Koneenhylyn pienet osat tutkittiin Ilmailumuseon toimeksiannosta 1997 syysleirillä, se sai paljon huomiota TV:ssä ja lehdissä.

Toiminta
Viikottain avovesi kaudella käymme Helsingin edustan kohteissa sukeltamassa ja talvisin harjoittelemme uimahallien sukeltajille varatuilla vuoroilla. Vuoden aikana pidämme useita viikonloppuleirejä tarpeen mukaan, kuitenkin syys- ja talvileiri säännöllisesti. Syysleiri vko 36 on jo perinteisesti pidetty Tammisaaren ja Hangon välisellä vesialueella. Tukikohtana olemme pitäneet Finnairin edustusmökkiä. Talvileirillä on käyty ihailemassa jään alaista merielämää avannosta käsin.

Matkat
Koko kerhon historian ajan sukellusmatkailu on ollut tärkeällä sijalla, jopa siinä määrin, että toiset sukeltavat vain lämpimissä ja kirkkaissa vesissä. Malesian Tioman on ollut suosittu kohde, jossa lukuisa joukko kerholaisia on vieraillut. Tyynenmeren CHUUKin (TRUK laguuni) hylyt ovat jo tuttuja sekä Norjan rannikon sukelluskeskukset. Uusia kohteita haetaan jatkuvasti.

ASCA

Lentoyhtiöiden sukelluskisoissa olemme olleet mukana alusta lähtien, vaihtelevalla menestyksellä. Kisa isäntinä olemme olleet jo kolme kertaa. Ensimmäiset vuonna 1985, ne pidettiin Upinniemessä Laivaston sukelluskoulun uima-altaassa. Kisojen viimeinen osuus oli halli-ralli tyyppinen. Kaikkia suorituksia voitiin seurata TV-ruudusta altaan reunalla. Predium Tammisaaressa on ollut vuosien 1993 ja 1996 kilpailupaikkana.

Koulutus
Viime vuosina kasvu on seurausta sukelluskursseista, joita Merisukeltajat järjestävät yhteistyössä Finnairin sukeltajien kanssa. Meiltä on kursseilla mukana kouluttajia ja laitteita. Finnairin sukeltajille on myös lisäkoulutusta, P2 kurssille on riittänyt halukkaita ja keväällä 1998, P3 kursilla oli seitsemän sukeltajaa. Ensimmäiset M2, Timo Lammi ja Juha Karlenius saivat lupakirjansa marraskuussa 1998. Täysin omin voimin järjestetyt kurssit aloitettiin samalla kun uusi vuosituhat vaihtui.