Kesäleiri 2013 Hanko-Viro
Merisukeltajat / Finnairin sukeltajat
05.07: Kamojen lastaus Hangossa Orbiittiin lupaavan hyvässä kelissä. Köydet irti ja Gustavsvärnin rantaan yöksi.
06.07: Aamupäivän eka dyykki tehtiin ”Gustun” rannassa, missä etsittiin nurinpäin olevaa tykkilavettia. Päivän toka heitettiin sitten ”Lentävällä Hollantilaisella”, missä oli noin kolmenkymmenen metrin kohtuullinen näkyvyys. Yöksi mentiin Morgonlandetin edustalle.
07.07: Päivän eka dyykki oli Mattöran: todella kirkasta ja hyvä näkyväisyys, viileää vettä. Sitten siirryttiinn Bengtskärin kupeeseen Eki-hylylle: keskisyvyys noin 35 metriä, runsaasti hylyn osia mutta ”pääraato” jossain 40-45 metrissä. Sen jälkeen palattiin Hankoon porukan vaihtoon. Ohjelmassa oli myös kaupassa käynti ja kumpparin tankkaus, jonka jälkeen kokka kohti Dirhamia. Perille saavuimme klo 23.
08.07: Aloitimme sukellukset Viron puolella, 9 sukeltajaa + opas. Tänä vuonna oli tullut voimaan säännös, jonka mukaan suojelukohteilla on ankkuroitava 300 metrin päähän, eli luvassa oli kumpparikyytiä poijulle ja takaisin. Sukeltajien ollessa vedessä kiikaroimme Orbiitilta käsin tilannetta poijulla ja radiopuhelimiakin käytettiin kumpparikuskin ja sukellusvanhimman välillä. Kumppariorjia meillä ei ollut ja kun lähes kaikki kohteet ovat suojelukohteita, kamojen nosto kumppariin joka dyykin jälkeen oli melkoista punttista.
Päivän eka kohde Jenissei-hylky oli tsaarin aikoihin valmistunut, moneen kertaan muunneltu 90 m pitkä laiva. Jenisseillä oli runsasti tykkejä, tavaraa ja verkkoja, joissa kiinni kaikenlaista vähemmän elävää (ei kuitenkaan yhtään dyykkaajaa). Oppaamme Tanelin näyttämässä vanhassa valokuvassa näkyi keulassa kaksoiskotka, jota emme kuitenkaan löytäneet. Taneli löysi kuitenkin pollareiden päistä hienon tsaarin tai varustamon logon ja jostain seinästä kyrillistä tekstiä. Seoskaasusukeltaja Prökkinen teki ensi-esiintymisensä, kiitettävin arvosanoin.
09.07: Päivän kohde Dago oli noin 50 m pitkä, tykeillä varusteltu, todennäköisesti rahtarikäytössä ollut alus. Keula ja perä olivat suhteellisen ehjät. Keskeltä alus oli hajalla (lentopommi tai torpedo). Paluumatkalla pudotimme vielä Kapsun, Miian eli ”Kertun”, Tanelin ja Pasin yhdelle syvälle kohteelle, joka löytyi pienten koordinaattitarkennusten ja poijujumpan jälkeen. Orbiit jatkoi Dirhamiin, kun Juulia ja Jonkka jäivät kumpparilla päivystämään kohteelle sukelluksen ajaksi. Juulia harjoitteli kumpparin käsittelyä ja ”känniääliö-Kaken” kumppariin poimimista. Illan pimetessä kaikki olivat takaisin Dirhamissa Orbiitilla. Kapsulla oli käämit kuumana ennen ja jälkeen sukelluksen, mutta leppyihän sekin lopulta.
10.07: Keli haittasi kohteen valintaa, mutta yhdelle dyykille porukka pääsi (opas + kolme sukelsi). Kyseessä oli uponnut työlautta, ”floating dock”, noin 20 metrin syvyydessä. Tuulinen keli teki temppunsa ja esti loput sukellukset tämän päivän osalta. Kiinnityimme laituriin Hiidenmaan Lehtmaan ja menimme rantakävelylle. Osa kävi uimassakin. Yön tunteina operoitiin myös kumpparin köyden vaihdon kanssa (katso kuvat).
11.07: Odotettu tuulinen keli toteutui emmekä päässeet sukeltelemaan, vaan luvassa oli maa-aktiviteetteja. Satamasta vuokrattiin kaksi autoa. Sukeltajat istuivat matkustamon puolella ja koirat Pasi ”Wuffe” ja Jonkka ”Murre” matkustivat juomakuppeineen Jeepin peräosassa. Osa porukasta kävi jo ennen lounasta katselemassa Tahkunan majakkaa saaren toisella puolella ja lounaan jälkeen lähdettiin tutkimaan neuvostoaikaisia bunkkereita. Kävimme myös saaren pääkaupungissa Kärdlassa ja Orjakun satamassa nautiskelemassa virvokkeita ja kuuslauguleipää. Päivän lopuksi toinen vuokra-autoistamme hyytyi laiturille.
12.07: Tuuli oli hellittänyt sen verran, että pääsimme taas sukeltamaan. Tänään kohteena oli odotettu, hieno Ernst Russ, jossa teimme kolme sukellusta. Näkyvyys oli kuin Punaisella merellä: yli kaksikymmentä metriä, toisilla jopa 40m — eroavaisuuksia ei pystytty todentamaan, typpihumalaa epäillään (!). Ernst Russ oli matkalla Saksasta Viroon, kun se upposi vuonna 1912 lastinaan autoja, moottoripyöriä, saappaita, kottikärryjä, lääkepulloja ja vaikka mitä muuta mielenkiintoista. Sukellusten jälkeen Elli oli leiponut kakun ja onnittelulaulu raikasi syntymäpäiväsankarin kunniaksi. Paljon onnea Pasi!
13.07: Lähes täydellinen keli. Kohteina jo entuudestaan tutut Jenissei ja Dago. Viron suojelukohteiden 300 m:n ankkurointisääntö aiheutti ”paikallistaksille” jatkuvaa pokaa Orbiitin ja sukelluskohteen välillä. Dagon sukellus sujui vastoin kaikkia odotuksia aikataulussa, kun kaikki vuorosssa olevat sukeltajat loikkasivat Orbiitilta vauhdissa poijulle, ennen kuin Orbiit ankkuroitiin 300 metrin päähän. Pieniä haasteita oli ilmassa, kun ensin oli kohde ja näkyväisyyskin kateissa, painovyö putosi, kompassi melkein hävisi, maski upposi, regu vuosi ja toinen alkoi puhaltamaan. Kaikki kuitenkin turvallisesti ja hymyileväisinä takaisin laivalla. Tiputimme Tanelin Dirhamiin ja maakaljojen jälkeen matka jatkui kohti Hankoa ruusuntuoksun kera sekä lettukestien merkeissä.
14.07: Sunnuntaiaamu valkeni aurinkoisena ja tyynenä. Edellisillan päättäjäiset vaativat toisilta veronsa, mutta useampi pari lähti vielä kerran kastelemaan varusteensa Keulakuvalle. Sitä kuuluisaa keulakuvaa ei keulapiikistä enää löydy vaan nykyisin ihailijoiden täytyy suunnata Kotkan merimuseoon. Kuvan paikalta bongattiin tänään uiskentelemasta viehättävä teisti. Hylyllä ruumaa tutkiskeltiin niin innokkaasti, että melkoinen pölly kohosi kansilautojen välistä kannelle. Ahvenetkin joutuivat pakenemaan väljemmille vesille mukeltajien tieltä. Viimeisen (siis leirin viimeisen) sukelluksen jälkeen nautiskelimme vielä kerran Ellin loihtiman lounaan ja sitten Hangon satama alkoikin jo hahmottua horisontissa. Luvassa pakkausta, roudausta ja kaikkien ehdoton suosikki eli pressun purkaminen ja kuosiinsa taittelu. Kompuran heivasivat väkevät miehet Orbiitin kannelta maihin suorastaan keveän näköisesti. Kiitos ja kumarrus ja ensi kertaan!