Kerran jo löydetyt ja unohdetut hylyt Tammisaari Hanko alueella
Meillä on paljon hylkyjä Suomessa. Jopa niin paljon, että jotkut suurella vaivalla löydetyt on ajansaatossa päätyneet pölyttymään arkistojen kätköihin. Onneksi osa näistä arkistosta on kerhomme tai jäseniemme kansioissa. Viime loskaleirillä 2020 päätimme alkaa tutkia näitä, jo kerran löydettyjä. Löysimmekin heti siipirataan (Mologna) vierestä monesti etsimämme toisen hylyn. Moksi 1 (H), kaunis pieni purjelaiva, aika lailla keskellä väylää. Tästä myös videota loskaleiri sivuilla. Seuraavaksi tuulen ollessa kova saimme vihjeen Gloskärin (H) suojaisasta hylystä. Matalalle hajonnut puinen purjelaiva. Sieltä löytyy vielä kaikennäköistä tavaraa, kuten neitsyitä ja peräsin. Siinä olikin mukava saldo parille päivälle. Päätimme jatkaa keväämmällä.
Talven aikana yhdistelimme kansioista löytyneitä, hylyt netin ja museon tietoja yhteen. Näistä saimmekin kuvan mitä kannattaisi käydä katsomassa.
Toukokuussa 2021 sitten päätimme käydä katsomassa muutamaa kohdetta. Ensimmäisenä päivänä aloitimme Hästön eteläpuolella. Tästä ei tietoa muualla kuin meidän papereissamme. Kaikumme kertoi, että jotain alhaalla on. Kävimme tekemässä tarkistus sukelluksen. Puutavaraa oli jonkin verran, muttei emme pystyneet vahvistamaan aluksesta irronneeksi. Oletus, puutavarakuljetuksesta uponneiksi. Kannattaa varmasti käydä toisenkin kerran, jos vaikka löytyisi lisää puutavaraa. Sen jälkeen Ekön kupeeseen tarkastamaan. Ekö ympärillä on useita uponneita/upotettuja hylkyjä. Ekö 1 (H), kaaret näkyy pinnalle. Ekö 2(H), saatiin selvä kaiku. On muutamassa metrissä levällään pohjassa. Ja sitten mentiin vinkin perässä Ekön toiselle puolen ja siellä löytyi n 4-7m yllättävän hyvässä kunnossa oleva iso puinen purjelaiva. Löytyy ankkuripeliä ja keittiön jämiä jne. Mahdollista rahtiakin on. Nimesimme tämän Fisu 1.
Seuraavana päivänä oli Aspharun ympäristö vuorossa. Etsimme pohjoispuolella kahta hylkyä Söderkloppenia (H) ja vain papereissamme olevaa, vielä nimeämätöntä. Kumpikaan ei suostuneet vielä näyttäytymään meille. Uskomme kyllä niiden siellä olevan. Jatkoimme Aspharun eteläpuolelle. Tämä kohde merkattu vain meidän karttoihimme. Jälleen ei meinaa löytyä mitään. Etsinnän lomassa huomaamme alueella kumminkin poijun. Kaiutamme sen ympäristöä. Saamme selvän pitkän esineen muodot, mutta hylkyä ei näy. Tarkastussukellus kertoi, että poiju kiinni pitkässä puisessa osassa. Yritimme vielä kaiuttaa lisää. Mutta emme saa parempaa kuvaa. Eli jäi hieman epäselväksi miksi poiju kiinni ”osassa”. Oliko irronnut jostain suuremmasta kokonaisuudesta??
Kolmantena päivänä nousikin tuuli (30m/s puuskissa idästä) eli päivä meni kotiinlähdön merkeissä.
Selvitettävää jäi vielä paljon muitakin kohteita. Joten hommaa täytyy jatkaa. Homma vaatii paljon kärsivällisyyttä, eikä parempi kaikukaan haittaisi
(H) löytyy Hylyt. net

Kategoriat: Matkat