Tiina, Eila, Mari ja Susu Keulakuvan päällä

Tiina, Eila, Mari ja Susu Keulakuvan päällä

Sukeltajien syysleiri Tammisaari Hanko alueella 29.8-6.9-98.

Jälleen suunnistimme veneen nokan kohti Prediumin satamaan. Veneenä oli jälleen tuttu ja “turvallinen” Riia. Sehän on parikymmentä metriä pitkä rauta-alus. Ison takakannen ja pois leikatun takakaiteen ansiosta se soveltuu hyvin sukelluskäyttöön.

Muutakin kalustoa oli mukana riittävästi. Barbara tietenkin apuveneenä ja pari vesijettiäkin oli paikalla. Kompuroitakin oli pari kappaletta käytössä.

Tämän vuoden leirille olimme kutsuneet sukeltajia Kouvolan ja Porin kerhoista joiden luona vierailimme kesän aikana. Tämän takia olimme rukanneet leirin ohjelman hieman erilaisiksi kuin edellisinä vuosina.

Ensimmäisenä viikonloppuna meitä oli 22 henkeä, joista kolme Kouvolasta. Lauantaina menimme Eiralle ja sieltä Hangon lähelle Gustavsjärdiin. Eirahan on 116,5 metriä pitkä rahtialus, joka upposi pohjakosketuksen jälkeisessä hinauksessa oikeinpäin n.45m syvyyteen vuonna 1969. Prykan päällekin on n.30m, eli vähän vaativampi hylky. Mutta kaikki tykkäsivät. Gustavsjärdillä oli tykki (vaikea tunnistaa) ja komeita lohkareita. Poma ja allekirjoittanut poistuivat Eiralta jetillä jopa 50 solmun nopeudella (mahtavaa), hakemaan autoja Hankoon. Yöksi osa palasi Prediumiin, osan jäädessä veneeseen tutustuen Hangon yöelämään, paikalla olleiden mukaan se olikin vilkasta myöhäisestä ajankohdasta huolimatta.

Sunnuntaina pääsimmekin sitten kuuluisalle “Keulakuvalle”, allekirjoittaneen ensimmäinen kerta. Hylky oli varustettu kauniilla keulakuvalla, jonka rinnat kiiltelivät muun vartalon ollessa simpukoiden peitossa (mikä lienee syy…?). Hylyn oikea nimi on Elisabeth Osborn. Tyhjänä seilannut englantilainen puinen rahtialus upposi 1852, ollen nykyään noin 18m syvyydessä oikeinpäin. Alus on löydetty 1985. Sukeltamiseen täytyy olla Merimuseon lupa.Sieltä palasimme Eggon kautta Prediumiin. Eggo on uponnut 1921 n.33m syvyyteen oikealle kyljelleen. Laiva oli hiili lastissa saadessaan pohjakosketuksen. Pohjaa tutkittiin ja päätettiin siirtää …. Alus kumminkin upposi nopeasti, vieden seitsemän miestä pohjaan. Se on löydetty 1985. Tähän hylkyyn on Finnairin sukeltajilla lupa nostaa tavaroita. Kouvolalaiset lähtivät kotiin monen meikäläisen kanssa, työt kutsuivat. Koska paikalle jäi Eggon ja Eiran ystäviä sukelsimme viikon aikana molempiin hylkyihin mahdollisimman paljon. Saimme rauhassa tutkia molempia. Eggolta nostimme jälleen kaikenlaista.Kapteenin tuolista hienoihin posliiniesineihin. Etsimme myös jo sunnuntaina pudonnutta sukellus-tietokonetta, huonoin tuloksin. Kelit olivat koko ajan hyvät, vain parantuen viikonloppua kohden.Viikonloppuna sukeltajien määrä kasvoi viikosta jälleen n.20 henkeen joista viisi oli Porista. Porilaiset tulivat perjantai iltana ja joutuivat heti juhlimaan kanssamme kipparimme synttäreitä. Näistä on tullut jo leirille eräänlainen ohjelmanumero, ja hauskaahan kaikilla oli.Lauantaina saimme nauttia kaksi hyvää dyykkiä Eiralla. Illalla päätös juhlat pidettiin “Ingellä”. Nämä jatkuivat myöhään, ja jälleen oli hauskaa. Sunnuntai aamu olikin hieman rauhallisempi kuin muut aamut. Silti paatti starttasi aamu kymmenen jälkeen viimeiselle sukellukselle, joka tehtiin tietenkin Eggolle. Saimme tarjota vieraille lempi hylkymme hyvien oppaiden kera. Kaikki tuntuivat tyytyväisiltä palatessamme rantaan. Kamat kasaan ja kotia kohti. Takana jälleen yksi onnistunut leiri jolla kävi ennätys määrä porukkaa.

Väsynyt mutta onnellinen leiriläinen J Riikonen

PS. Kiitos viellä Juhan porukalle kompuran lainasta, rikki menneen tilalle.

SYYSL4SYYSL6

Vas. Touho uittaa housujaan, oik. ruokahetki Riian kannella Juha,Touho, Joke, Stime, Arska, Östika. Molemmissa kuvissa esiintyy myös meidän kumppari Barbara 1:n