27.8-5.9.2004

Jälleen yksi leiri takana. Nyt kelit eivät meitä hellineet. Aluksi tuuli kovaa, sitten alkoi sateet kiusata, lopuksi sentään aurinkokin paistoi. Kelistä johtuen koko viikon kosteusprosentti oli todella korkea, niinpä kamoja jouduttiin kuivailemaan  mökillä. Onneksi lämpötila pysyi siedettävänä koko ajan.
Ruokapuoli tuli jälleen hoidettua Navigaattorissa. Ruoka olikin hyvää ja sitä riitti. Jopa niin, että viimeisenä lauantaina emme enää jaksaneet millään syödä loppuun, vaan piti ottaa dogibag. Se sitten tuhottiin venematkalla Helsinkiin sunnuntaina.
Meillä oli pari mökkiä käytössä, mutta silti meinasi olla hieman ahdasta välillä.
Vene saapui jo perjantai illalla paikalle ja lauantai aamulla kamat pakattiin siihen. Keli oli tuulinen ja suunnistimme Siipirattaalle. Sami ja Anna tulivat vielä illalla ja kävivät kumpparilla Antoniolla.
Sunnuntaina oli hieno päivä, mutta tuuli mielettömän kovaa. Päätimme käydä katsomassa Lappohjassa olevia panssarivaunuja. No ei niitä löytynyt, vaan kovasti roinaa. Tämän jälkeen päätimme käydä Kuningattaren lähteelle (jota myös ”ritarittarien lähteeksi” kutsuttiin), sillä kova tuuli esti ulos menon. Paikka on vanha vedenottamo, josta laivat hakivat vesitäydennystä. Paikka on todella näkemisen arvoinen kohde. Osa sukelsi myös täällä.
Maanantaina menimme sitten ensiksi Pirtulle, jossa ei ollut paras mahdollinen näkyvyys. Tämän jälkeen osa sukelsi Eggolla, missä taas oli mieletön näkyväisyys. Paikalla oli myös Räpylä ja Ara. Tämän jälkeen vielä kävimme Antoniolla.
Tiistaina olikin sitten pieni porukka. Osa lähti kotiin ja osa oli niin nuhassa, että jäi kyydistä. Nyt suunnistimme suoraan Eggolle. Arakin tuli meidän jälkeen. Näkyvyys edelleen hyvä. Paikalla oli myös armeijan vene. Olivat tulleet tutkimaan öljyvuotoa hylystä. Joku oli tehnyt kylkeen konehuoneen kohdalle reiän, josta öljyä tulee.  Toista dyykkiä emme tehneetkään vaan menimme Hästo-Buson muistomerkille. Tälle saarelle kuoli 63 sitä puolustanutta suomalaista. Sitten takaisin järjestämään rapujuhlia. Jotka onnistuivat hienosti, kiitos emännille Ela ja Jaana.
Keskiviikkona iso vene ei lähtenyt vaan porukka kävi Antoniolla kumpparilla. Oli välipäivän paikka. Joten suunnistimme Hankoon. Piti syödä pizzat, mutta eipä saatu. Mutta oli silti kiva käydä.
Torstaina suunnistimme jälleen Eggolle. Pari dyykkiä tutussa ja turvallisessa hylyssä. Katsastimme myös armeijan tekemät paikat. Illalla muistimme kerhon paidalla Navigaattorin Johannaa, jolla oli synttärit. Sitten syötiinkin sen kunniaksi monta kiloa jäätelöä.
Perjantaina päätimme lähteä aikaisemmin, että kerkiämme ensimmäiseksi Eiralle. Kelikin vaikutti hyvältä. Hylyllä olikin sitten kohtalainen näkyvyys. Konehuoneessa, kyljellä, keulassa, radistinhytissä, komentosillalla…..käytiin. Ne normaalit paikat. Etsipä yksi pari jotakin ”aarettakin”? Räpyläkin kävi heittämässä yhden keikan meihin kiinnittyneenä. Kesken toisen sukelluksen alkua alkoi tuulla ja keli koveni. Hieman huolestuimme, mutta osan jo ollessa vedessä, jatkoimme. Seurasimme keliä ja käskimme ylös tulevia varomaan veneen liikkeitä. Maski päässä ja regu suussa.
Lauantai ja viimeinen sukelluspäivä. Tietenkin kohden Eggoa. Räpylä oli jo paikalla. Emme päässeet kiinni heihin. Olivat poijun irrotus puuhissa. Oli lainapoiju laivastolta. Veimme oman köyden alas. Näkyvyys oli surkea, osittain edellisten sukeltajien jäljiltä.Paluumatkalla vielä poikettiin Antoniolla jossa koko viikkona oli heikohko näkyvyys.
Sukellusten jälkeen Johanna tarjosi meille niin paljon ruokaa, kun jaksoimme syödä. Päätimme juhlia viimeistä sukelluspäivää ”roskaruualla”. Söimme pizzaa, hampurilaisia, nugetteja ja ranskalaisia, niin että olimme haljeta. Taisi siinä pari oluttakin mennä. Saimmepa vielä Navigaattori paidan palkinnoksi Mölkky mestaruus kilpailuihin. Olimme koko viikon iltaisin pelanneet sitä. Paidan voitti kisan järjestäjä, tuomari ja jyry Jykä. Ettei vaan rukannut sääntöjä.
Lopulta voimme pitää viikkoa onnistuneena. Vaikka kelit olivat aluksi jopa todella surkeat. Tuuli ja satoi. Lopulta aurinko paistoi. Venekin saatiin Helsinkiin hyvässä säässä sunnuntaina. Kastina neljä sukeltajaa.
Kiitokset leirin onnistumisesta Merisukeltajille kompurasta, Juhalle kumpparista ja tietenkin Marelle Danian kipparoinnista. Ja  kaikille paikalle olleille, ilman teitä leiriä ei olisi.
T: JR